Datum

In gesprek met ontwikkelaar Jana Pavlová over een duurzame samenleving

Inhoud

“Ik ben Jana Pavlová, 45 jaar en ik woon in Boxtel. Toch ben ik een groot deel van mijn tijd in Best te vinden, want ik werk al tien jaar bij LEV Best als welzijnswerker. Op dit moment zet ik me hier in voor een duurzaam leven van de inwoners.

Ik ben geboren in het communistische Tsjechië, dus wij zaten achter het IJzeren Gordijn en mochten niet veel reizen. Toen die mogelijkheid er wel kwam, pakte ik die kans. Daarom heb ik eerst in Amerika, Groot-Brittannië en Oostenrijk gewoond, voordat ik zeventien jaar geleden naar Nederland kwam. Ik ben van plan om hier te blijven, want het bevalt heel goed.

Ik ben opgeleid als sociaal werker met als specialisatie maatschappelijke agogiek. Met mijn diploma kon ik bij LEVgroep, een hele brede welzijnsorganisatie die zich richt op preventie, werken. Daar begon ik in Oirschot en Best als coördinator van het formulierenspreekuur, belastingspreekuur en administratieve maatjes, maar ook het taalcafé en project arbeidsmigranten. Daarnaast was ik lange tijd coördinator actieve vrouwengroep en bemenste infopunt. Buiten mijn coördinatorschap was ik klantondersteuner en buurtcoach. Sinds zes jaar richt ik me volledig op Best en nu ben ik coördinator van het project energiecoaches en ontwikkelaar duurzaamheid bij de hele organisatie.

Die richting op gaan was vanuit eigen initiatief. We hebben in de afgelopen jaren gezien dat er meer nadruk moet komen op het stimuleren van duurzaamheid, maar een grote groep inwoners zit financieel gezien krap. Voor hen wordt qua duurzaamheid vrij weinig gedaan. Ik ging daarom in gesprek met Best Duurzaam en daarna de afdeling duurzaamheid van gemeente Best. Ook de gemeente bleek bezig te zijn met de aanpak van energiearmoede. Door middel van gesprekken kwamen we tot de conclusie dat we het project energiecoaches konden opzetten. Zo kunnen we door middel van vrijwilligers, waarvan er altijd meer welkom zijn, hulp bieden aan mensen die het financieel niet breed hebben. De energiecoaches zijn er om tips te geven over hoe je energie en kosten kunt besparen. Daarnaast bieden ze gratis basismaterialen aan en regelen ze de ketel in op zestig graden. In het verlengde is de gemeente ook bezig met een witgoedregeling. Zo kunnen we mensen die minder te besteden hebben toch helpen duurzamer te leven voor zowel de portemonnee als het milieu.

Zelf zie ik duurzaamheid en het beter omgaan met de planeet als prioriteit nummer één. We zijn te ver gegaan als mensen en moeten daarom een slag terugdoen. Door mijn werk kom ik dagelijks in contact met mensen en vanuit die positie wil ik graag wat betekenen voor Best. Hoe mooi is het als we mensen mee kunnen nemen in een wat duurzamer leven en andere omgang met de planeet en elkaar, zodat wij juist langer van deze planeet kunnen blijven profiteren.

Ik hou heel erg van de natuur. Ondanks het gebrek aan vrije tijd, aangezien ik ook een zoontje heb en vrijwilligerswerk doe, breng ik wanneer dat kan mijn tijd buiten door. Ik zwem graag in natuurwater en wandel veel in de bossen. Die bij ‘t Boshuys vind ik heel erg mooi. Best heeft sowieso hele mooie plekken. Zo is het centrum ook heel vertrouwd. Ik kom daar altijd iemand tegen die ik ken.

In Best voel ik me goed. Het is een mooi, bijzonder en veelzijdig dorp. Enerzijds vertrouwd en warm. Anderzijds heeft het de stadse invloeden van Eindhoven. Ik voel me er altijd welkom.”

--

Ben je benieuwd naar het project Energiecoaches? Klik hier voor meer informatie.
Dit interview verscheen eerder in de publicatie Thuis in Eindhoven