Datum

Opening fototentoonstelling 'Kennen we Elkaar?'/ bibliotheek Best 3 februari 2022

Inhoud

Van 1 februari tot 1 maart 2022 is in CultuurSpoor Best de fototentoonstelling 'Kennen we Elkaar?  Czy my się znamy?’ te zien.

Kennen we elkaar? - Czy my się znamy?

‘Kennen we elkaar?’ Dat zeg je tegen iemand die je denkt te kennen, maar waarvan je het niet zeker weet.

Poolse buren in de regio

Heel wat Nederlanders hebben een Poolse buur. Maar hoe goed kennen ze die nu eigenlijk? Dat is het achterliggende idee van de fototentoonstelling Kennen we Elkaar? | Czy my sięznamy?.

In deze expositie maak je kennis met 9 van onze Poolse buren. Er wonen circa 250.000 Polen in Nederland, waarvan ongeveer 500 tot 1000 in Best. Deze mensen wonen in dezelfde buurten als jij en ik en brengen hun kinderen naar school in dezelfde wijk. Ze wonen heel dichtbij, maar hoe goed kennen we ze eigenlijk? Wat zijn hun dromen en hoe zijn ze hier gekomen? Zij hebben hun leven opgebouwd in Nederland en vertellen hun verhaal in woord en beeld.

Fotograaf Tahné Kleijn bezocht ze op hun werkplek en thuis. Dit leverde een boeiende reeks foto's op, die laten zien hoe 'gewoon' deze buren zijn. Toch hebben zij elk een bijzonder verhaal!

Eén van de deelnemers is Olga. 11 Jaar geleden begon ze in Nederland als tomatenplukker en woonde in een stacaravan. Ze leerde de Nederlandse taal, ontwikkelde zich en ging solliciteren. Nu werkt ze als ambulant hulpverlener en is vrijwilliger bij een maatschappelijke organisatie. Ze helpt  landgenoten op weg. Haar droom? “Ik wil een zelfhulpgroep starten voor alleenstaande Poolse moeders.

In deze expositie zie je, naast Olga, ook het dagelijks leven van Kasia, Magda, Staszek, Wojtek, Magda, Sławek, Kinga en Adam. De foto’s tonen hun werk, hobby’s en vrijetijdsmomenten. Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Tahné Kleijn, Bibliotheek Helmond-Peel en LEVgroep.

Officiële opening

De officiële opening van de expositie vindt plaats op donderdag 3 februari 16.00 uur. Voor de opening zijn, naast wethouder Ria van der Hamsvoord, ook Poolse inwoners van Best uitgenodigd, waarbij we er naar streven een van hen de opening mede te laten verrichten.

De officiële opening vindt alleen plaats als de dan geldende COVID-maatregelen het toelaten. Hou daarvoor de website van LEVBest en CultuurSpoor Best is de gaten.